BMW M5 Forum and M6 Forums banner

Odpowiednie momenty na resetowanie wartości adaptacji

50K views 12 replies 8 participants last post by  paul88  
#1 ·
Kiedy warto zresetować wartości adaptacji?

Na przykład w którymkolwiek z tych scenariuszy:
-zmiana stylu jazdy
-duże modyfikacje, takie jak kolektory wydechowe
-drobne modyfikacje, takie jak wlot powietrza, nowe filtry powietrza itp.
-po wymianie czujników, O2, CPS, MAF itp.
-po wymianie elementów silnika, łożysk korbowodów, prowadnic łańcucha itp.
-nowe oprogramowanie silnika
-a może po prostu zresetować je co roku, aby zachować sprawność?

To pytanie dla guru, po prostu dla ogólnej edukacji na forum. :cheers:

#2 ·
Zostawiam je, chyba że próbuję zlokalizować problem, który objawił się jako adaptacja wychodząca poza zdefiniowany wcześniej próg. Przypadki te zazwyczaj dotyczą korekt paliwa, a najlepszym sposobem na weryfikację naprawy jest zresetowanie do zera i sprawdzenie, jak bardzo i jak szybko odbiega.

#7 ·
BMW zazwyczaj zaleca pozostawienie wartości adaptacji na miejscu w przypadku większości napraw (w tym wymiany czujników). System ponownie dostosuje się bardzo szybko. Wyjątkiem byłaby jakakolwiek naprawa układu przepustnicy (części twarde lub czujniki), w którym to przypadku należy zresetować adaptacje.
+ 1

#3 ·
Uważam, że dobrze jest to zrobić po zastosowaniu nowego tuningu w swoim samochodzie. Chociaż niektórzy tunerzy mogą to zrobić w trakcie. GT1 to jedyny sposób, aby to zrobić poza tym, prawda? :dunno:

#4 ·
Więc reset po wymianie TPS. Czy to prawda, że można zresetować poszczególne wartości? Czy to wszystko albo nic?

#6 ·
Mój został zresetowany za pomocą Autologic.

Czyli reset po wymianie TPS. Czy to prawda, że można resetować poszczególne wartości? Czy to wszystko albo nic?
Skoro zadałeś pytanie, jak zresetować wartości adaptacji?

:)
Można zresetować grupy wartości, ale z głowy nie pamiętam konkretnych grup. Wiem, że można zresetować przepustnicę oddzielnie od wszystkiego innego i to samo z paliwem.

Większość samochodów wyczyszczenie kodów zresetuje adaptacje, ale w przypadku BMW tak nie jest. Odłączenie akumulatora na pewien czas (przez noc) powinno je zresetować. Po prostu używam GT1 :D

Na GT1 jest to w funkcjach serwisowych -> napęd -> DME. Możesz osiągnąć to samo za pomocą dowolnego skanera specyficznego dla BMW (Autologic, Auto Enginuity, Bavarian Technic itp.)

• Like
Reactions: M55555
#5 ·
Skoro zadałeś pytanie, jak zresetować wartości adaptacji?

#9 ·
nie można zresetować poszczególnych wartości adaptacji w m5. funkcja serwisowa w dis kasuje wszystkie wartości.
Jestem pewien, że wiesz o tym o wiele więcej niż ja, ale przysięgam, że kiedy zresetowałem swój, zapytali, które wartości chcę zresetować (tj. wydech, dolot, paliwo itp.) lub czy chcę zresetować je wszystkie. Po prostu powiedziałem wszystkie..Czy jesteś w 100% pewien, że nie można zresetować poszczególnych adaptacji? Nawet przy wszystkich różnych narzędziach, GT1, Autologic itp.?[/QUOTE]

#13 ·
Ludzie, gdzie mogę pobrać GT1 lub coś podobnego, abym mógł to zainstalować na swoim laptopie? Czego jeszcze potrzebuję, żeby z tego korzystać?