BMW M5 Forum and M6 Forums banner

Wymiana przekaźnika pompy SMG Zrób to sam!

114K views 65 replies 35 participants last post by  Kolapol  
#1 · (Edited by Moderator)
ZMODYFIKOWANE przez flacoramos 20.01.20: Przekaźnik silnika pompy hydraulicznej SMG to czarny przekaźnik wzdłuż tylnej strony skrzynki ECU. Przekaźnik pompy chłodnicy oleju SMG jest zielony, również wzdłuż tylnej krawędzi skrzynki ECU. Przekaźnik łososiowy NIE MA NIC wspólnego z SMG w samochodach E6x. Tylko E46 M3 używają przekaźnika łososiowego (ludzie błędnie przenieśli to do samochodów E6x). Tak, nawet schemat części BMW jest błędny, nigdy nie został zaktualizowany. Ten post został zedytowany, aby poprawnie wyświetlać przekaźniki SMG. Ok, więc postanowiłem zrobić szybki DIY, aby wymienić przekaźniki SMG. Są dwa. Oto numery części dla obu przekaźników: czarny przekaźnik silnika pompy hydraulicznej SMG: 61366901469 (10,94 $) zielony przekaźnik pompy chłodnicy oleju SMG: 61368373700 Możesz je dostać od bmwdirectparts.com, GetBMWParts.com, a większość dealerów ma je w magazynie. Będziesz potrzebować: Klucz imbusowy lub śrubokręt nr 5 Śrubokręt Torx 20 Klucz lub nasadka/grzechotka 13MM (klucz 13 mm nie zadziała, jest za ciasny wokół plastikowych nakrętek) 1. Otwórz maskę i zlokalizuj filtr powietrza kabiny po stronie pasażera 2. Odkręć plastikową nakrętkę 13 mm, obracając ją o 90 stopni w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i wyciągnij filtr powietrza kabiny w górę i z drogi 3. Zdejmij tackę ociekową/wodną po lewej stronie w pobliżu błotnika 4. Odkręć śrubę Torx tuż pod filtrem kabinowym: 5. Obróć 3 nakrętki 13 mm w tacy pasażera o 90 stopni w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara 6. Zdejmij gumową listwę i odłóż ją na bok. Taca składa się z dwóch części, odblokuj dwie części, przesuwając część na środku tacy w prawo i odkręć plastikową nakrętkę 13 mm pod spodem o 90 stopni w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara 7. Zdejmij tacę i odłóż ją na bok, po lewej stronie będziesz mieć osłonę elektroniki. Wykręć 5 śrub z łbem imbusowym nr 5 i obróć zakładkę blokującą z tyłu pokrywy i przesuń ją w lewo, aby odblokować. Pociągnij w górę i odsłoń! 8. Zlokalizuj przekaźniki wzdłuż tylnej krawędzi komory ECU. Jest tylko jeden czarny i jeden zielony. Użyj szczypiec, aby pociągnąć za górę, zwracając uwagę na położenie przekaźnika i wymień go na nowe przekaźniki. edytowane przez flacoramos: Tylko czarne i zielone przekaźniki wzdłuż tylnej części skrzynki ECU są związane z SMG. Przekaźnik łososiowy NIE jest przeznaczony do SMG w samochodach E6X. Uwaga duży bezpiecznik 40A czerwony/pomarańczowy po lewej stronie czarnego przekaźnika i bezpiecznik 15A niebieski po prawej stronie zielonego przekaźnika. 40A to główny bezpiecznik dla całego systemu SMG (ECU, oba przekaźniki i pompy, blok hydr. itp.). Bezpiecznik 15A niebieski jest dedykowany pompie hydraulicznej (tj. zasila czarny przekaźnik).
Image
Postępuj zgodnie z instrukcjami wstecz, aby wszystko umieścić na swoim miejscu, a wtedy nie musisz się już martwić, że przekaźnik pozostawi Cię na lodzie!

#3 ·
Dzięki za opracowanie. Dodano do DIY master.

Czy jest szansa, że możesz przesłać zdjęcia bezpośrednio na tę stronę (zamiast linkować z postimage), aby nie zostały utracone, jeśli ta strona przestanie działać?

#5 ·
Konserwacja zapobiegawcza. Miałem kilka razy losowe miganie czerwonego koła zębatego, ale z odczytu kodów wynika, że jest to spowodowane błędem 5101 "SMG zbyt czuły" zgodnie z biuletynem.

Tak, mogę je zamieścić na tym serwerze, ale jak chcesz, żebym to zrobił? Po prostu przesłać za pośrednictwem załączników? czy macie Państwo specjalny program do przesyłania?
Prześlij za pośrednictwem załączników.

#10 ·
Kiedy należy je wymienić? Mój '07 ma około 38 tys. mil.
Mój samochód ma prawie 80 tys. i 2 moich znajomych mają ponad 120 tys., nigdy ich nie wymieniłem, nie widzę powodu, dla którego miałbyś to robić

#11 · (Edited)
Za 10,00 dlaczego nie? Było wiele postów, w których przekaźnik się spalił i samochód trzeba było zabrać na lawecie. Właśnie wymieniłem przekaźnik świec żarowych w moim dieslu, ponieważ zaczyna spadać napięcie na stykach przekaźnika (2V) z czasem. Kontakty ulegają spaleniu w wyniku użytkowania. Co to robi z trudniejszym do wymiany silnikiem smg? Możesz z tego uzyskać 100 tys. km. Dla mnie tanie ubezpieczenie PM.

Attachments

#12 ·
To jest zbyt tanie i łatwe do zignorowania... to prosty krok, który może oszczędzić ci bólu głowy.

#15 ·
Odpowiedziałem w innym wątku, zupełnie zapomniałem wczoraj wspomnieć o przekaźniku.

Ale jeśli przekaźnik zawodzi, może się to zdarzyć na kilka sposobów:
- Słaba siła cewki: nie ściąga styku mocno razem, wysoka rezystancja
- Utlenianie na stykach: wysoka rezystancja
- Wżery łukowe na stykach: wysoka rezystancja

Każda z powyższych przyczyn wysokiej rezystancji na stykach spowoduje spadek większego napięcia na nich i mniejsze napięcie dostępne dla silnika pompy SMG. Może to spowodować mniejszy moment obrotowy silnika i niższe ciśnienie wyjściowe, powodując, że pompa potrzebuje zbyt dużo czasu na sprężenie akumulatora lub nawet nie osiąga w pełni zadanego punktu ciśnienia, aby go wyłączyć.

#37 ·
Odpowiedziałem w twoim innym wątku, zupełnie zapomniałem wczoraj wspomnieć tam o przekaźniku.

Ale jeśli przekaźnik zawodzi, może się to zdarzyć na kilka sposobów:
- Słaba siła cewki: nie ściąga styku mocno razem, wysoka rezystancja
- utlenianie na stykach: wysoka rezystancja
- wżery łukowe na stykach: wysoka rezystancja

Każda z powyższych przyczyn wysokiej rezystancji na stykach spowoduje spadek większego napięcia na nich i mniejsze napięcie dostępne dla silnika pompy SMG. Może to spowodować mniejszy moment obrotowy silnika i niższe ciśnienie wyjściowe, powodując, że pompa potrzebuje zbyt dużo czasu na sprężenie akumulatora lub nawet nie osiąga w pełni zadanego ciśnienia, aby go wyłączyć.
Czy uważasz, że może to spowodować sytuację nadciśnienia w SMG podczas adaptacji?

#16 ·
Wymieniam swój dzisiaj dla zabawy. Mam 87000 mil i myślę, że skoro przekaźnik jest tak tani, po prostu go wymienię w ramach konserwacji zapobiegawczej.

• Like
Reactions: 5soko
#19 ·
Przekaźnik SMG jest czarnym, najbliższym do przegrody. Kiedy go wyciągniesz, zwróć uwagę na orientację styków przekaźnika, aby móc ustawić nowy w ten sam sposób. Trudno tam na dole coś zobaczyć. Łososiowy to przekaźnik pompy chłodnicy oleju w skrzyni biegów.
Dzięki za radę.

A takze, dlaczego zmieniać przekaźnik oleju w skrzyni biegów? Czy wiadomo, że również się psuje?

Czy po prostu zmieniasz go dla zabawy, skoro już tam jesteś?

#24 ·
To jest następne na mojej liście rzeczy do zrobienia! Dzięki za artykuł.

#27 ·
Bardzo dziękuję za to DIY. Zamówiłem części z ECS i zrobiłem to w około godzinę. Naprawdę się nie spieszyłem. Byłem zbyt gwałtowny z 3 plastikowymi nakrętkami 13 mm i skończyłem niszcząc jedną z nich. Polecam użycie klucza nasadowego, a nie klucza płaskiego. Ale najważniejsze to obracać tylko o 90 stopni. Mój samochód ma teraz około 50 tys. km i nie ma problemów, ale zrobiłem to po prostu jako konserwację zapobiegawczą. Zmieniłem również filtry kabinowe, kiedy byłem pod maską.

#29 ·
Cześć, czy to możliwe, że samochód nie chce odpalić z powodu tego przekaźnika? Mój przewód jest uszkodzony i nie chce odpalić. Wygląda na to, że benzyna nie dociera do silnika, czy ten przekaźnik jest do SMG czy pompy paliwa? Zaciął się, teraz zdiagnozowali, że jest w porządku na biegu, ale nie chce odpalić. Proszę o pomoc.

#35 ·
Uważaj, mój dealer BMW sprzedał mi 2 przekaźniki i były one nieprawidłowe.
Wymieniłem jeden i wydobyła się chmura dymu! To był przekaźnik pompy powietrza wtórnego.
Nawet głupia instrukcja pokazuje zdjęcia dla USA, a nie dla Australii, pudełko jest zupełnie inne w Australii.

#36 · (Edited)
Uważaj, mój dealer BMW sprzedał mi 2 przekaźniki i były one złe
Zamieniłem jeden i wydobyła się chmura dymu! To był przekaźnik pompy powietrza wtórnego
Nawet głupi podręcznik pokazuje zdjęcia dla USA, a nie dla Australii, pudełko jest zupełnie inne w Australii
Zamówiłem numer części podany na początku wątku... ale trochę się martwię, żeby uruchomić samochód.

Prawdopodobnie skończy się na ponownym otwarciu wszystkiego i ponownym sprawdzeniu, czy nie ma innego przekaźnika w kolorze łososiowym.

Powinienem był zrobić szersze zdjęcie, ale chciałem tylko uchwycić numery na przekaźniku.

Image

Oto ten, który usunąłem:

Image