BMW M5 Forum and M6 Forums banner

Lokalizacja i kolor przekaźnika pompy paliwa

51K views 25 replies 10 participants last post by  manualshifter  
#1 · (Edited)
Więc moje zwierzę umarło, a kod dotyczy przekaźnika pompy paliwa.
Przeszukiwałem wątki i widziałem sprzeczne informacje (czarny kolor vs. zielony i w pobliżu schowka vs. lokalizacja w bagażniku) i mam nadzieję, że uda mi się to ustalić, ponieważ dealer nie potrafi mi powiedzieć, jak to wygląda ani gdzie się znajduje.
Uważam, że przekaźnik znajduje się w bagażniku po prawej stronie, bezpośrednio obok bezpieczników i jest jasno- lub ciemnozielony. Są dwa takie jasnozielone przekaźniki, jeden z przodu (obok czarnego przekaźnika) i jeden w następnym gnieździe przekaźnika z tyłu..... jest jeszcze jeden przekaźnik i jest ciemnozielony (najbardziej tylny przekaźnik).
Z góry dziękuję....E

#2 ·
Dealer powiedział więc, że jest za schowkiem... przekaźnik 9-pinowy. Rozebrałem go i nie znalazłem. Wymieniłem dwa jasnozielone przekaźniki w bagażniku... bez zmian. Potem jest też jasnozielony za schowkiem i wypróbowałem tam dwa stare z bagażnika... bez zmian. Jutro przyjrzę się bliżej numerom części istniejących przekaźników. Wszelkie sugestie do tego czasu są mile widziane.

#3 · (Edited)
...

Niezbyt wiele informacji znalazłem również na temat przekaźników. Kilku użytkowników zamieściło posty o możliwości zamiany przekaźnika ogrzewania tylnej szyby z przekaźnikiem pompy paliwa w celu przetestowania. Nie jestem pewien.

Ponadto, skoro masz 2002 rok, nie jestem pewien niczego w Twoim samochodzie.

Ale w moim przypadku były dwa przekaźniki pompy paliwa. Czarny w bagażniku obok bezpieczników. Numer części 61357892976.

Zielony w skrzynce ECU w silniku. Numer części 61368373700. Ale jestem zdezorientowany, ponieważ po dalszych testach wydaje się to być przekaźnik klaksonu.

Niezbyt pomocne. Przynajmniej tutaj jest podbicie, aby ktoś, kto ma definitywną odpowiedź, zobaczył wątek i Ci pomógł!!

Powodzenia.

#5 · (Edited)
Wielkie dzięki za rady, chłopaki... Avusblue napisał jakiś czas temu... "Więc wyciągnąłem zielony przekaźnik najbliżej tylnego światła i motocykl wciąż działa. Co? Wyciągnąłem środkowy zielony przekaźnik i dsp jest wyłączone." Zatem, najwyraźniej jasnozielony przekaźnik bezpośrednio przylegający do czarnego modułu (EKP Module) ma coś wspólnego z paliwem... ale nie pomógł mi, gdy został wymieniony. Moduł EKP jest następny w kolejce. Wrócę z wynikami. ~E

#6 ·
Może dobrym pomysłem byłoby wymienić drugi jasnozielony przekaźnik w skrzynce ECU. Myślę, że to ten za schowkiem.
Pamiętam również, że mimo że silnik nadal pracował po wyjęciu przekaźnika, ponowne uruchomienie zajęło trochę czasu. Myślę, że w przewodzie wciąż było paliwo. Gdybym zostawił go na tyle długo, zgasłby tak jak na drodze.

#10 ·
Otwórz panel wykończeniowy, aby odsłonić akumulator. W tym momencie spójrz nad akumulatorem, znajduje się tam mały blok bezpieczników. Jest to białe tworzywo sztuczne. Mniej więcej w tym samym miejscu co napęd NAV, ale po drugiej stronie samochodu.

W kierunku przodu bloku bezpieczników/przekaźników znajduje się duży CZARNY przekaźnik.

#11 · (Edited)
OK...Sprawdzę, o czym mówisz. Wcześniej... zamówiłem ten wysoki czarny, który jest aktualnie wyciągnięty... po lewej stronie od jasnozielonego na tym zdjęciu. I wygląda jak na drugim zdjęciu.

Otworzyłem bagażnik, podniosłem płaski panel wewnątrz bagażnika... tam jest akumulator... nic więcej w pobliżu. W moim samochodzie... Myślę, że odnosi się to do przodu tylnego światła pasażera, za pionowym panelem.
~E

Attachments

#16 ·
Wymieniłem oba jasnozielone za panelem bagażnika....a następnie czarny moduł EKP po lewej stronie. Kiedy nie uruchomił się, pomyślałem, że jeden z jasnozielonych mógł być wadliwy fabrycznie....więc wyciągnąłem każdy z nich....po kolei....aby zobaczyć, który spowoduje, że ekran nawigacji stanie się szary....mając nadzieję na ustalenie, czy któryś z nich jest wadliwy....ale żaden nie zmienił ekranu nawigacji na szary....Nadal widziałem tekst. Nie widziałem, czy radio wydawało dźwięk....spróbuję tego jutro i dam znać.
Dzięki!
E

#17 ·
Ekran nawigacji pozostanie podświetlony, ale "DSP" będzie wyszarzone. Dźwięk również powinien być nieobecny. Spróbuj także odczekać 10-15 sekund w pozycji kluczyka nr 2 (deska rozdzielcza podświetlona i "ding, ding"). Czy wymieniłeś zielony przekaźnik w skrzynce ECU? Nie jestem pewien, do czego on służy.

#18 · (Edited)
Więc zrobiłem test DSP....właściwie nie wiem gdzie sprawdzić DSP ani co to jest....więc zrobiłem test radia...wiem gdzie to jest. Oba jasnozielone przekaźniki działają....więc zgaduję, że te, które wyjąłem, są wciąż dobre. Teraz chyba będę musiał sprawdzić napięcie na pompie paliwa.

Z tego co rozumiem...jest pod siedzeniem pasażera z tyłu. Sprawdzę to jak coś w tym wątku: http://www.m5board.com/vbulletin/e39-m5-e52-z8-discussion/133240-diagnosing-fuel-pump.html

Nie wyjmowałem tylnego siedzenia, ale oto co znalazłem w innym poście o tylnym siedzeniu:
Siedzenie kanapy po prostu się wyciąga, chwyć za przedni róg poduszki siedzenia i pociągnij mocno do góry. Powinno się podnieść, a następnie przesunąć trochę do przodu i wyciągnąć. Kiedy będziesz gotowy, aby je włożyć z powrotem, po prostu wyrównaj je ze złączami pasów bezpieczeństwa i umieść je z powrotem na miejscu, upewniając się, że słyszysz zatrzask po każdej stronie, wiedząc, że jest bezpieczne.
Na zdrowie,
E

#19 · (Edited)
Brązowy i czerwony przy pompie paliwa mają ~12 V po przekręceniu kluczyka... więc zamówiłem nową pompę paliwa (351 $).
Oto dziwna część:
Test z nowym modułem EKP (kluczyk wyjęty, drzwi zamknięte na ponad minutę): 0,92 V
Test ze starym modułem EKP (kluczyk wyjęty, drzwi zamknięte na ponad minutę): 0,10 V i osiągnął ~12 V (wciąż dobry moduł... najwidoczniej cały czas pompa?)
Doceniam wgląd w powyższe. Odezwę się, jeśli nowa pompa nie rozwiąże problemu.
Pozdrawiam,
E

#20 ·
W górę!

Mam kilka pytań dotyczących różnych przekaźników, na które tak naprawdę nie znalazłem odpowiedzi (przeczytałem większość wątków o przekaźnikach paliwa), więc mam nadzieję, że ktoś może mi teraz pomóc.

Mój samochód działa dobrze, ale ma pewne problemy z uruchomieniem, gdy postoi kilka godzin po wymianie pompy paliwa. Kiedy po raz pierwszy przekręcam kluczyk w stacyjce, silnik się kręci, ale NIE ma zapłonu, jeśli po prostu wyłączę i włączę kluczyk ponownie, za drugim razem uruchomi się od razu! Właśnie wymieniłem pompę paliwa/filtr, czy w układzie może być powietrze, czy coś w tym stylu? Nie miałem tego problemu przed wymianą pompy i filtra.

W każdym razie pomyślałem, że miło byłoby mieć również nowy przekaźnik (na wypadek, gdyby pierwsza awaria zapłonu była usterką związaną z przekaźnikiem), powiedziałem i zrobiłem, kupiłem czarny OEM od dealera BMW, kiedy spojrzałem na mój obecny, był zielony! W każdym razie pomyślałem, że spróbuję czarnego, więc wyjąłem zielony, tylko po to, by stwierdzić, że miał 5 pinów, a nowy czarny ma 9 pinów!

Mój samochód NIE uruchomi się z czarnym przekaźnikiem na miejscu, ale uruchamia się z zielonym! Czy to może być spowodowane tym, że wszystkie moje inne przekaźniki są zielone i występuje jakieś niedopasowanie? (ten z przodu samochodu jest zielony)

Zatem, jaka jest naprawdę różnica między 2 przekaźnikami paliwa "OEM"? Oba wydają się czasami działać?

Zielony: Przekaźnik pompy paliwa BMW (5 pinów) - Meistersatz 61368373700 | FCP Euro
Numer OEM: 61368373700

Czarny: Przekaźnik pompy paliwa BMW (Z3 M5 M3) - Oryginalny BMW 61357892976 | FCP Euro
Numer OEM: 61357892976

Mój samochód to M5 z 1999 roku, więc na większości amerykańskich stron nie będzie wyświetlany jako alternatywa na listach.

BR

#21 ·
#26 ·
Sprawdź swoje bezpieczniki pod tymi przekaźnikami. Zapomniałem, który to jest, myślę, że to jeden z kremowych po lewej stronie, 12 amperów. Wyjmij je pojedynczo. Sprawdź bardzo uważnie, niedawno miałem jeden, który się zepsuł, wyglądał dobrze, ale okazało się, że jest zły, po wymianie pompy i wciąż nie uruchamia się! Ponownie sprawdziłem bezpiecznik i miał lekkie zaczernienie z boku. Przez cały czas był to bezpiecznik. Podnieś dolną część tylnego siedzenia, przyłóż ucho do osłony pompy, gdzie wchodzą przewody, niech ktoś przekręci kluczyk w pozycję „włączony”, a nie „uruchom”, i powinieneś usłyszeć, jak pompa zaczyna warkotać, jeśli nie, to z jakiegoś powodu nie działa, bezpiecznik, przekaźnik lub martwa pompa. Powodzenia i daj nam znać, jak poszło.