BMW M5 Forum and M6 Forums banner
121 - 140 of 356 Posts
Cóż, muszę powiedzieć, że jestem zachwycony! Dziś właśnie przywiozłem bestię do domu od dealera... bez wibracji! Mam Tubi i powiedziano mi przez pierwotnego właściciela, że wibracje były związane z wydechem. Dealer zdjął nieoryginalne mocowania skrzyni biegów z uretanu i zastąpił je fabrycznymi mocowaniami BMW... problem zniknął! Muszę powiedzieć, że nie mogę uwierzyć, jak płynnie to działa. Zawsze słyszałem różnicę w tonie wydechu... a przynajmniej tak mi się wydawało. Po prawie dwóch latach posiadania mam nową, podwyższoną wdzięczność dla mojej bestii. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.
Czy uważasz, że twoje wibracje są podobne do naszych? To znaczy, najgorsze przy 3200-3300 obr./min?

Wczoraj wieczorem wykonałem kilka pomiarów wibracji na skrzyni biegów i na biegu jałowym. Prędkość na biegu jałowym wynosi 960 obr/min/16 Hz. To bardzo wysokie obroty jałowe, myślę, że mam problem z przewodami separatora oleju.

W każdym razie uzyskałem 3,2 mm/s RMS na kołnierzu między silnikiem a skrzynią biegów, kierunek pionowy i 3,1 mm/s RMS kierunek poziomy. Na tylnym końcu skrzyni biegów uzyskałem 2,7 mm/s rms zarówno w pionie, jak i w poziomie (i tak nie ma tu obracających się części wychodzących, ponieważ dźwignia zmiany biegów jest w położeniu neutralnym).

Elementy, które są przyczyną wibracji z przodu skrzyni biegów, to nie 1xRPM, ale element 2,66xRPM. Oznacza to, że na razie mogę wykluczyć niewyważenie w kole zamachowym, ponieważ niewyważenie wystąpi tylko raz na obrót lub 1xRPM. Widzimy lekki element przy 1xRPM, ale jest to normalne w przypadku obracających się części. Wartości nie są wysokie.

Spróbuję wykonać kilka pomiarów wibracji podczas jazdy samochodem.
Czy będąc bez wyjątku profesjonalistą w tej dziedzinie, uznałbyś na podstawie tych wyników, że mówimy o masie, która się obraca? A co, jeśli tłumik drgań, który odbija się tam i z powrotem podczas obracania (z powodu małego luzu), mógłby to spowodować?

Czy byłaby jakaś pomoc, gdybyś zmierzył samo nadwozie? Ponieważ wibracje są tam wyraźnie odczuwalne.

Zrobiłem wczoraj wieczorem kilka pomiarów wibracji na skrzyni biegów i na biegu jałowym. Prędkość na biegu jałowym wynosi 960 obr./min/16 Hz. To bardzo wysokie obroty jałowe, myślę, że mam problem z przewodami separatora oleju.

W każdym razie uzyskałem 3,2 mm/s RMS na kołnierzu między silnikiem a skrzynią biegów, kierunek pionowy i 3,1 mm/s RMS kierunek poziomy. Na tylnym końcu skrzyni biegów uzyskałem 2,7 mm/s rms zarówno w pionie, jak i w poziomie (i tak nie ma tu obracania się na wychodzących częściach, ponieważ dźwignia zmiany biegów jest w położeniu neutralnym)

Elementy, które są przyczyną wibracji z przodu skrzyni biegów, to nie 1xRPM, ale komponent 2,66xRPM. Oznacza to, że na razie mogę wykluczyć niewyważenie w kole zamachowym, ponieważ niewyważenie wystąpi tylko raz na obrót lub 1xRPM. Widzimy lekki komponent przy 1xRPM, ale jest to normalne w przypadku obracających się części. Wartości nie są wysokie.

Spróbuję wykonać kilka pomiarów wibracji podczas jazdy samochodem.
Oto artykuł, który odnosi się do 2,5 rzędu jako głównej częstotliwości rezonansowej w wale korbowym dwupłaszczyznowego silnika V8.

Tłumiki skrętu wału korbowego, autorstwa EPI Inc.

Discussion starter · #124 ·
Nie sądzę, żeby to był wał korbowy. Gdyby był tak bardzo niewyważony, prawdopodobnie zniszczyłby silnik w krótkim czasie. Wczoraj poprosiłem jednego z naszych techników GM, który naprawdę dobrze radzi sobie z wibracjami, żeby to sprawdził. Uważa on, że to nie koło zamachowe, ponieważ gdy sprzęgło jest lekko wciśnięte, wibracje wcale się nie zmieniają. Powiedział, że powinno to wywrzeć wystarczający nacisk na koło zamachowe, aby je zmienić, gdyby to był problem.

arotished, spróbuj również dokonać pomiarów na wydechu i z przodu silnika. Może nawet w miejscach wewnątrz samochodu, gdzie jest to odczuwalne.

Myślę, że to nie wał korbowy. Gdyby był tak bardzo niewyważony, prawdopodobnie zniszczyłby silnik w krótkim czasie. Wczoraj sprawdził to jeden z naszych techników GM, który naprawdę dobrze radzi sobie z wibracjami. Uważa, że to nie koło zamachowe, ponieważ gdy sprzęgło jest lekko wciśnięte, wibracje wcale się nie zmieniają. Powiedział, że powinno to wywrzeć wystarczający nacisk na koło zamachowe, aby je zmienić, gdyby to był problem.

arotished, spróbuj również wykonać kilka pomiarów na wydechu i z przodu silnika. Może nawet w miejscach wewnątrz samochodu, gdzie jest to odczuwalne.
Tak, i gdyby to było niewyważenie, naprawdę byś to poczuł przy wysokich obrotach. I jak mówisz, jeśli zwolnisz nacisk z docisku i nie poczujesz żadnej różnicy, to nie jest to związane z kołem zamachowym. Jedna rzecz, koło zamachowe jest wykonane z 2 części, które można poruszać/obracać oddzielnie (około cala lub coś w tym rodzaju)

Wiem, że moje kolektory bardziej wibrują, ale nie zarejestrowałem wartości z każdego kolektora. Spróbuję pociągnąć przewody wibracyjne od sond do kolektora przez miejsce, gdzie dźwignia zmiany biegów przechodzi przez nadwozie, aby móc nagrywać podczas jazdy.

Valkman,
Moje wibracje były najbardziej zauważalne w zakresie od 2700 obr./min do 3000 obr./min. Naprawdę czułem to przez całe nadwozie samochodu podczas stopniowego przyspieszania, utrzymywania go w tym zakresie lub zmniejszania obrotów z wyższych wartości. W tym momencie wydawało się, że wydech rezonuje na wyższym poziomie, a dźwięk był inny. Mogłem zmienić bieg i poczuć wibracje, nie poruszając się przy tych obrotach. Opierając się na wszystkich postach, skłaniałbym się ku myśleniu, że większość z nas mówi o tym samym. (Z punktu widzenia zużycia, w tym tygodniu przejechałem 40 000 mil).

Myślę tutaj nieszablonowo. Czy istnieje szansa, że mapa paliwa staje się bardziej agresywna przy 3 tysiącach obrotów? Jeśli przepustnice wymagałyby regulacji i powiedzmy, że jeden lub dwa cylindry odbiegałyby od, powiedzmy, 1,7 milisekundy do 2,0 milisekund, czy niewielkie wypadanie zapłonu spowodowałoby wibracje?

Po przeczytaniu rzeczy o wibracjach 3k i cierpieniu z powodu podobnego problemu, zabrałem samochód do serwisu.

Samochód M7 ma 60 tys. mil z oryginalnym sprzęgłem.

Powiedziałem im, żeby najpierw sprawdzili guebo i jego "przyjaciół".

Potem bingo... wszystkie zniknęły.

Ale moja wibracja jest czymś dziwnym, tak, około 3k, ale także kiedy wrzucam bieg na luz, czuję odbijanie przy niskich prędkościach... dziwne.

Miałem dokładnie taką samą wibrację w Z4, a problem został zlokalizowany w guebo....

Dziś je wymieniają.... dam znać o wyniku.

Zadzwoniłem więc do mojego przyjaciela, który jest ekspertem w dziedzinie NVH, żebyśmy mogli się spotkać w sprawie wibracji. Według niego brzmi to bardziej jak kwestia częstotliwości własnej niż niewyważony wirujący element... Później wykonam z nim kilka pomiarów.

Myślę tutaj nieszablonowo. Czy istnieje szansa, że mapa paliwa staje się bardziej agresywna przy 3k? Jeśli przepustnice wymagałyby regulacji i powiedzmy, że jeden lub dwa cylindry odbiegałyby od np. 1,7 milisekundy do 2,0 milisekund, czy lekkie wypadanie zapłonu spowodowałoby wibracje?
Jeździłem moim samochodem używając danych na żywo i wydaje się, że w tym momencie nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Żadnych większych zmian w ustawieniach rozrządu VANOS, żadnych ogromnych zmian w dopływie paliwa itp. Nawet opóźnienia zapłonu wywołanego sygnałem spalania stukowego (wywołane wibracjami).

Discussion starter · #132 · (Edited)
Dzisiaj w pracy był nasz FSE (inżynier serwisu terenowego), znany również jako przedstawiciel BMW. Rozmawiałem z nim o wibracjach i zapytałem, czy kiedykolwiek spotkał się z tym problemem. Powiedział, że o tym słyszał. Nie miał dziś czasu, żeby faktycznie to poczuł, ale przy następnej wizycie zamierza to sprawdzić. Uważał, że może to być albo wał korbowy niewyważony, albo koło zamachowe. Dobrą rzeczą jest to, że wygląda na to, że zamierza mi pomóc i rozmawialiśmy również o ewentualnej naprawie z dobrej woli.

przeczytawszy rzeczy o wibracjach 3k i cierpiąc z powodu podobnego problemu, zabrałem swój samochód do serwisu

samochód m7 ma 60 tys. mil z oryginalnym sprzęgłem

Powiedziałem im, żeby najpierw sprawdzili guebo i jego "przyjaciół"

i bingo... wszystkie zniknęły

ale moja wibracja jest czymś dziwnym, tak, około 3k, ale także kiedy wrzucam bieg na luz, czuję odbijanie przy niskich prędkościach... dziwne

miałem dokładnie taką samą wibrację w Z4, a problem został wykryty przez guebo....

dziś je wymieniają.... dam znać o wyniku
raportowanie:

odzyskałem dziś samochód z serwisu

Zmienione części: Arctic Disc i łożysko środkowe (guebo)

Wynik: koniec z f.... wibracjami

Tak, zdałem sobie sprawę wcześniej, że pierwsze wibracje występują gdzieś przy 1500 obr./min, a drugie po 3000 obr./min... ale największą wiadomością jest to, że spróbowałem dzisiaj w pracy i uzyskałem te same wibracje przy 3200 obr./min w Range Roverze z 2006 roku z silnikiem V8 o pojemności 4,4 litra! Ten luksusowy samochód prawie nie ma wibracji z nawierzchni drogi przez koła, nie wspominając o układzie napędowym/silniku. Ale podnoszenie obrotów w miejscu powoduje przenoszenie wibracji na nadwozie dokładnie przy 3200 obr./min... Czy mówimy o charakterystykach dużych silników V8, które z jakiegoś powodu są przenoszone na nadwozie naszych samochodów mocniej?

Wow, byłem szczęśliwy, że zobaczyłem ten wątek.

Mam dokładnie takie same wibracje, jak opisano wcześniej w tym wątku przez nightkrawler. Kilka innych interesujących punktów dla mnie:

1. 2002 M5. Silnik jest standardowy, ale mam wydech Britalman w samochodzie.
  2. Wibracje były naprawdę złe - wymieniłem mocowania wydechu w pobliżu skrzyni biegów na nowe "czarne" mocowania. Jedynym problemem jest to, że zakładki montażowe nie pasują dokładnie do zakładek w samochodzie... więc mocowania są naprawdę ścięte. Wibracje są zredukowane od tego czasu, ale wciąż bardzo zauważalne.
  3. Wibracje występują z lub bez biegu, ze sprzęgłem wciśniętym lub zwolnionym. Głównie przy stopniowym zwalnianiu.
  4. Jedna rzecz, której nie zauważyłem, żeby ktoś inny wspomniał: Dla mnie jest gorzej podczas zwalniania na biegach 1, 3 i 5. Nie tak źle na 2, 4, 6. Nie pytaj mnie dlaczego. Jest to zdecydowanie najbardziej zauważalne dla mnie na 3. biegu przy 3000 obr./min (około 60 mil/h?) powoli schodząc z obrotów. Nie jestem pewien, czy to przydatna informacja, czy czysty przypadek w moim przypadku.
  5. Samochód ma 43 000 mil - bardzo podobnie do przebiegu innych wspomnianych samochodów.
  6. Oryginalne sprzęgło w samochodzie, jak sądzę. Nie mam dokumentacji, że zostało zmienione.
  7. Mam poślizg sprzęgła (głównie gdy samochód jest zimny, ale może wystąpić w dowolnym momencie) na 2. biegu podczas gwałtownego przyspieszania. Zakładam, że przy dużej intensywności 43 000 mil, to sprzęgło jest zużyte.
Moje następne kroki miałyby być następujące:

1. Wymiana mocowań skrzyni biegów na czarne gumowe mocowania skrzyni biegów UUC
  2. Wymiana standardowego sprzęgła na opcję v12 od UUC - w tym lekkie koło zamachowe itp. (UUC E39 M5, 540i i Z8 Ultimate Lightweight Flywheel i konwersja sprzęgła)

Czy jest ktoś, kto używa zestawu konwersji UUC Motorwerks V12, który ma te wibracje? Czy wszystkie samochody wykazujące wibracje mają wydech z rynku wtórnego?

Ostatnia rzecz: nightkrawler, bardzo dziękuję za ten wątek i ciężką pracę włożoną w niego. Mój prosty proces myślowy doprowadził mnie do przekonania, że ​​jest to związane z mocowaniami silnika, mocowaniami skrzyni biegów lub kołem zamachowym. Twoja praca w tym zakresie była wspaniała. Przeczytałem wszystkie 14 stron, mając nadzieję, że na końcu będziesz miał post, w którym napiszesz: "Ok, naprawione: to zrobiłem". Ale jestem pewien, że tam dotrzemy.

Twoja praca w tym zakresie była wspaniała. Przeczytałem wszystkie 14 stron, mając nadzieję, że na końcu opublikujesz post, w którym napiszesz: "Ok, naprawione: oto co zrobiłem". Ale jestem pewien, że do tego dojdziemy.
Dobrze wykonana praca przez nightkrawler, ale nie zapominajmy o innych osobach prowadzących te same badania ;) .. na przykład arotished ma kable plączące się w jego samochodzie i mierzące wibracje.

Dobra robota nightkrawlera, ale nie zapominajmy o innych osobach, które prowadzą te same badania ;) .. arotished na przykład ma kable plączące się w jego samochodzie i mierzące wibracje.
Cóż, zostałem wysłany na platformę FPSO, aby wykonywać miesięczne pomiary wibracji na każdym krytycznym urządzeniu obrotowym na pokładzie (160++), więc nie będę mógł wykonać żadnych pomiarów wibracji w moim samochodzie do następnego weekendu.

Po przeczytaniu wielu rzeczy myślę, że spróbuję zmienić większość mocowań w samochodzie. Mocowanie skrzyni biegów, mocowania x-pipe i zobaczę, czy uda mi się lepiej ustawić wydech. Kiedy wykonałem pomiar wibracji na wydechu, uzyskałem 5-6 mm/s na kolektorach tuż obok pozycji koła zamachowego (mam kolektor SS) Może to być jakaś forma rezonansu, ale skrzynia biegów jest duża, ciężka i bardzo solidna w porównaniu do wydechu, więc trudno mi uwierzyć, że to rezonans, ale hej, widziałeś jak słaby wiatr niszczy most z powodu rezonansu.

Mam to, że wibracje są wyższe po stronie silnika skrzyni biegów, więc muszą pochodzić z tej strony. I masz te wibracje 2,66xrpm. Ale to wszystko na biegu jałowym, dobrze będzie zobaczyć, kiedy wezmę odczyty podczas jazdy.

Głównie, mogę poczuć te dziwne wibracje, gdy przyspieszam, a główne wibracje występują w zakresie 2000-3000. Przy wyższych obrotach wibracje są niskie i stabilne, nadal można je poczuć, ale stabilne i można z tym żyć.

Moim zmartwieniem jest również to, że kiedy mam samochód na 3. biegu, dźwignia zmiany biegów bardzo się trzęsie (bardziej, jeśli zmusisz dźwignię zmiany biegów jeszcze bardziej do przodu, nic, gdy zmusisz ją do tyłu) To samo mogę poczuć na 4. biegu, ale w niższym stanie, gdy popchnę dźwignię zmiany biegów trochę do przodu (nie tak mocno, że zmuszasz ją do neutralnego). Pozostałe biegi są dobre. Myślę o tarczy guido, ale miałem ją wyjętą, gdy wymieniałem sprzęgło i wyglądała dobrze. Czy możliwe, że guma staje się miękka? Ale mimo wszystko mam to tylko na 3. i 4. biegu. I mam tylko wibracje na dźwigni zmiany biegów, a nie w całym samochodzie (poza "normalnymi" wibracjami, o których mówimy w wątku)

Czy można to zainstalować w niewłaściwy sposób? Masz na nim strzałki, wskazujące do tyłu i do przodu. Umieściłem go tak, że strzałki wskazywały do przodu, skrzynia biegów była przymocowana, a strzałki wskazujące do tyłu, wał napędowy był zainstalowany. Jakieś pomysły na ten temat?

121 - 140 of 356 Posts