Tylko do wiadomości, moja historia jest następująca:
1. SMG uwięziło mnie pod mostem w godzinach szczytu. Zholowano do mojego domu
2. Wszystko wskazywało na silnik hydrauliczny, więc wymieniłem silnik hydrauliczny w moim garażu.
3. Nie zadziałało. Zrobiłem się zajęty i dałem to do warsztatu, żeby to rozgryźli.
4. Znalazłem najwyżej oceniany warsztat w mieście na podstawie recenzji z forum i Facebooka. Właściciel warsztatu (ponad 50 lat, przez całe życie zawodowe pracuje głównie przy BMW) uwielbiał mój samochód i powiedział, że może go naprawić.
5. Po diagnozie mówi, że silnik hydrauliczny wymaga wymiany.. powiedziałem, że już to zrobiłem, ale on powiedział, że zamierza zdobyć fabrycznie nowy silnik od dealera. Powiedziałem ok.
6. Nie naprawiło tego. Teraz powiedział, że akumulator wymaga wymiany. Powiedziałem ok.
7. Nie naprawiło tego. Następnym krokiem jest nowy blok hydrauliczny za 7 tys. dolarów + robocizna. Powiedziałem nie dzięki i zholowałem go z powrotem.
8. Przyjrzałem się wymianie 8-biegowej automatycznej skrzyni biegów lub DCT. Nie mogłem znaleźć nikogo, kto mógłby zaprogramować mi TCU dla e60 m5
9. Flaco wysłał mi SMS-em zdjęcie uszkodzonego o-ringu, który inny członek znalazł w swoim SMG.
10. Rozebrałem skrzynię biegów... hej, zgadnijcie co, uszkodzony o-ring. Wymieniłem i pojechałem w podróż po drogach o długości ponad 1000 mil bez żadnych problemów. Teraz znowu jest moim codziennym kierowcą. O-RING ZA DZIESIĘĆ CENTÓW dosłownie prawie zniszczył e60 m5.
moral z historii jest taki... ten samochód jest skomplikowany i w przypadku większości warsztatów brakuje im wiedzy i doświadczenia, aby go faktycznie naprawić. Wydawanie "tysięcy" na odbudowę czegokolwiek w tym samochodzie jest prawdopodobnie błędne.