BMW M5 Forum and M6 Forums banner

Kod błędu: 93AC. Czy ktoś wie, gdzie znajduje się ECU, poduszka powietrzna z modułem bramki?

13 reading
19K views 30 replies 3 participants last post by  platii  
#1 ·
Pomocy!

Mój 06 E60 M5 otrzymał kod błędu po wymianie akumulatora po naładowaniu. Po podłączeniu akumulatora pojawił się kod błędu 93AC: (ACSM/MRS: Poduszka powietrzna boczna, kierowca). Mój kolega z warsztatu powiedział mi, żebym wymienił poduszkę powietrzną z modułem bramki. Jednak nie mogę go znaleźć. Czy ktoś wie, gdzie się znajduje?

Znalazłem na YouTube, że powinien znajdować się pod schowkiem pasażera (prawe zdjęcie). Jednak nie mogę go znaleźć (lewe zdjęcie mojego samochodu).

Czy są tu jacyś fani E60 M5? Dodaj moją WhatsApp i porozmawiajmy. Jestem z Hongkongu!
Proszę, wyślij mi wiadomość.

Michael

#4 ·
Do tego momentu nie ma potrzeby niczego wymieniać. Zdejmij obie klemy akumulatora, a następnie upewnij się, że akumulator, słupki akumulatora i zaciski są czyste i zabezpiecz je z powrotem, usuń usterkę przy wyłączonym zapłonie, jeśli się nie usunie, włącz zapłon i usuń.

#3 ·
Zresetuj kod i sprawdź, czy powróci. Jeśli tak się stanie, musisz to zbadać.

owns 2000 BMW M5 DUH!
  • Like
Reactions: flacoramos
#9 ·
Nowy moduł sterowania poduszkami powietrznymi będzie musiał zostać zakodowany w samochodzie, tylko do wiadomości.

owns 2000 BMW M5 DUH!
#10 ·
Następnie sprawdziłbym/ponownie podłączyłbym złącza przy poduszce powietrznej za panelem drzwi kierowcy i przy module poduszki powietrznej. Korzystając z ISTA, możesz wyświetlić szczegóły usterki po dwukrotnym kliknięciu na nią. Możesz zobaczyć moduł i rezystancję poduszki powietrznej na stronie stanu modułu poduszki powietrznej lub uzyskać dostęp do Struktury Funkcji za pomocą ISTA i pozwolić ISTA zasugerować kilka kroków do sprawdzenia. Zasadniczo moduł poduszki powietrznej czeka na wartość rezystancji podczas sprawdzania modułów, spójrz na wartość rezystancji poduszki powietrznej po stronie pasażera na stronie stanu lub zmierz ją omomierzem i zmierz stronę pasażera, jeśli nie jest równa, weź rezystor o tej samej wartości i wsadź go do złącza poduszki powietrznej po stronie kierowcy, aby zasymulować sygnał, jeśli usterka zniknie, oznacza to, że poduszka powietrzna wymaga wymiany, jeśli nie ma zmian lub poduszka powietrzna po stronie kierowcy ma taką samą rezystancję jak po stronie pasażera, rozważ wymianę modułu poduszki powietrznej.

#12 ·
Ostatni obraz. Dla poduszki powietrznej bocznej ustawiona wartość powinna wynosić od 1,6 do 5,6 omów, strona kierowcy to 6,0 omów, co przekracza limit, dlatego wywołało to błąd, teraz musisz uzyskać dostęp do złącza poduszki powietrznej po stronie kierowcy i zmierzyć i potwierdzić odczyt przez moduł poduszki powietrznej, jeśli rzeczywiście wynosi 6,0 lub poza dopuszczalnym zakresem, wymień poduszkę powietrzną po stronie kierowcy, jeśli nie, potwierdź, wkładając rezystor 3 om w wtyczkę po stronie samochodu, błąd powinien się wyczyścić, wtedy moduł poduszki powietrznej jest dobry. Możesz spróbować zaprogramować moduł poduszki powietrznej za pomocą ISTA/P lub Winkfp przed wymianą, może zadziałać ponownie, jeśli to on jest winowajcą, jeśli to sama poduszka powietrzna, wymień poduszkę powietrzną.

#14 ·
Ostatni obraz. Dla poduszki powietrznej bocznej ustawiona wartość powinna wynosić od 1,6 do 5,6 omów, strona kierowcy ma 6,0 omów, przekroczyła limit, dlatego wywołała błąd, teraz musisz uzyskać dostęp do złącza poduszki powietrznej kierowcy po stronie poduszki powietrznej i zmierzyć i potwierdzić odczyt przez moduł poduszki powietrznej, jeśli rzeczywiście wynosi 6,0 lub poza dopuszczalnym zakresem, wymień poduszkę powietrzną po stronie kierowcy, jeśli nie, potwierdź, wkładając rezystor 3ohm do wtyczki po stronie samochodu, błąd powinien się wyczyścić, wtedy moduł poduszki powietrznej jest dobry. Możesz spróbować zaprogramować moduł poduszki powietrznej za pomocą ISTA/P lub Winkfp przed wymianą, może ponownie zadziałać, jeśli to on jest winny, jeśli to sama poduszka powietrzna, wymień poduszkę powietrzną.

#13 ·
Czy masz inne usterki poduszki powietrznej dla poduszki powietrznej kierowcy? Na pierwszym zdjęciu poduszka powietrzna kierowcy również wykazywała wyższe wartości, ale poczekałbym i potwierdził usterkę, a następnie sprawdził, czy później uruchomi się jakakolwiek inna usterka lub czy doprowadzi to do uszkodzonego modułu poduszki powietrznej. Poduszka powietrzna kierowcy powinna również mieścić się w zakresie 3 omów dla obu stopni, tutaj pokazuje 13 i 23 omy.

#15 ·
Drugie zdjęcie pokazuje, że poduszka powietrzna kierowcy ma 13,3 i 23,3 oma. Czy wiesz, dlaczego są 2 odczyty, które są takie same "Poduszka powietrzna kierowcy"?

Poduszka powietrzna kierowcy oznacza tę w kierownicy?

Sprawdziłem wszystkie poduszki powietrzne i tylko te 2 zdjęcia mają błąd.

#19 ·
Nie wystrzeli, potrzebuje dużo prądu, ale możesz nie być w stanie przetestować samego poduszki powietrznej, jeśli odłączysz złącze, a ze względów bezpieczeństwa zmienimy sposób testowania. Najlepszym sposobem jest przetestowanie strony samochodu i pozostawienie strony poduszki powietrznej w spokoju, to co zrobisz to podłączenie rezystora 2 lub 3 ohm do złącza po stronie samochodu, podczas gdy ISTA jest podłączona, aby zobaczyć zmiany rezystancji na ekranie, jeśli widzisz 2 ohm na ekranie, wtedy twoja poduszka powietrzna po stronie kierowcy jest uszkodzona i musisz ją wymienić, jeśli nie widzisz 2 ohm, wtedy twój moduł poduszki powietrznej jest uszkodzony.

Dla poduszki powietrznej po stronie kierowcy, odłącz złącze z tyłu sprężyny zegarowej, przetestujesz 4 przewody, po 2 dla każdego etapu w ten sam sposób, jak zrobiłeś to z poduszką powietrzną boczną, będziesz musiał wiedzieć, który przewód przetestować, kiedy dotrzesz do tego etapu, dam ci kolorystykę i lokalizację pinów dla każdego przewodu. Może być konieczne przetestowanie przed i po sprężynie zegarowej, aby potwierdzić, ale najczęściej sprężyna zegarowa jest uszkodzona.

Wysoka rezystancja zwykle pochodzi ze złego kontaktu złącza, jeśli poduszka powietrzna jest dobra, więc najpierw, gdy uzyskasz dostęp do poduszki powietrznej, spróbuj ponownie włożyć złącze 3 lub 4 razy, gdy akumulator jest odłączony, a następnie podłącz akumulator i ISTA i sprawdź, czy rezystancja wróciła do normy, jeśli nie ma zmian, kontynuuj powyższe testy.

#23 ·
Jakie nowe części dotarły, dlaczego nie instalujesz nowych części?

Aby przetestować rezystancję poduszki powietrznej, testujesz multimetrem i mierzysz rezystancję:
Czujnik 1: pin 1(+) i pin 2(-).
Czujnik 2: pin 3(+) i pin 4(-).

Symulujący rezystor 3 omowy służy do sprawdzenia, czy moduł poduszki powietrznej widzi prawidłową rezystancję i można go wyświetlić w ISTA, jak na powyższym zdjęciu. Podłączasz rezystor 3 lub 5 omów do kolumny kierownicy, gdzie poduszka powietrzna się łączy, te same odpowiednie piny dla czujnika 1 i czujnika 2, aby symulować poduszkę powietrzną.
Jeśli nie jesteś pewien, jak zastosować te testy, zalecam skonsultowanie się z elektrykiem, który Ci pomoże.

#24 ·
Kupiłem moduł poduszki powietrznej 9172019 i kabel sprężyny zegarowej kierownicy 6976394. Powiedziałeś, że moduł poduszki powietrznej wymaga kodowania, więc może zainstaluję go później. Kabel sprężyny zegarowej kierownicy jest łatwy w montażu i zamontuję go jutro.

Dzięki za informacje o pinach poduszki powietrznej. Myślę, że jutro dowiem się, czy poduszka powietrzna działa prawidłowo, czy nie.

Tak, wiem jak to przetestować. Wystarczy podłączyć czujnik 1 i 2 za pomocą dwóch rezystorów 3 omowych, prawda?

Czy uważasz, że kod 93AC dotyczy głównie tylko tej poduszki powietrznej kierowcy?

Ponieważ odczyt omów bocznej poduszki powietrznej (6 omów) jest tylko nieznacznie wyższy niż normalny (5,6 oma). Co myślisz? Jutro użyję dwóch rezystorów 3 omowych do zainstalowania na tych 2 czujnikach. Zobacz zmianę rezystancji. Jeśli naprawdę wróci do normy. Mogę upewnić się, że poduszkę powietrzną kierowcy należy wymienić. Czy to prawda?

Następnie wyczyszczę wszystkie kody błędów. Zobacz, czy kod 93AC nadal tu jest, czy nie. Jeśli nadal tu jest, oznacza to, że poduszka powietrzna boczna również wymaga sprawdzenia.

Jeśli użyję dwóch rezystorów 3 omowych, ale odczyt omów nadal przekracza 6 omów. Czy powinienem wtedy wymienić moduł poduszki powietrznej?

Jakie nowe części dotarły, dlaczego nie instalujesz nowych części?

Aby przetestować rezystancję poduszki powietrznej, testujesz multimetrem i mierzysz rezystancję:
Czujnik 1: pin 1(+) i pin 2(-).
Czujnik 2: pin 3(+) i pin 4(-).

Symulujący rezystor 3 omowy służy do sprawdzenia, czy moduł poduszki powietrznej widzi prawidłową rezystancję i można go wyświetlić w ISTA, jak na powyższym zdjęciu. Podłączasz rezystor 3 lub 5 omów do kolumny kierownicy, gdzie poduszka powietrzna się łączy, te same odpowiednie piny dla czujnika 1 i czujnika 2, aby symulować poduszkę powietrzną.
Jeśli nie jesteś pewien, jak zastosować te testy, zalecam skonsultowanie się z elektrykiem, który Ci pomoże.

#27 ·
Zatem wymieniłeś nową poduszkę powietrzną kierowcy i sprężynę zegarową, a moduł poduszki powietrznej nadal odczytuje wysoką rezystancję, prawda?
Jeśli użyłbyś testu rezystora, jak sugerowałem we wcześniejszych postach, nie musiałbyś kupować niepotrzebnych części.

W przypadku błędu 93AC możesz go również przetestować za pomocą rezystora i sprawdzić, czy moduł poduszki powietrznej odczytuje wyższą rezystancję.

Złe połączenie również może powodować wysoką rezystancję, pamiętam, że na początku radziłem ci, abyś uzyskał dostęp do modułu i ponownie zamontował złącze i upewnił się, że piny są mocno osadzone, ale nie postępujesz zgodnie z instrukcjami, spróbuj tego jako następnego.

Nieregularne połączenie bezpieczeństwa akumulatora może powodować zapalenie się kontrolki poduszki powietrznej lub błąd. Zalogowanie błędu poduszki powietrznej oznacza, że rezystancja nie mieści się w limicie.

Jeśli masz dostęp do modułu poduszki powietrznej, możesz go przetestować bezpośrednio za pomocą rezystora i sprawdzić, czy odczytuje inną rezystancję, ale w tej konfiguracji musisz podłączyć rezystor do poduszki powietrznej do odpowiednich pinów, ponieważ złącze będzie zainstalowane na module, co potwierdzi problem z modułem poduszki powietrznej i wykluczy problem z okablowaniem.

Jeśli moduł nie daje dobrego odczytu, następnym krokiem jest aktualizacja modułu poduszki powietrznej za pomocą Winkfp i zakodowanie go, co może pomóc, zanim zdecydujesz się go wymienić.

#28 ·
Nieregularne połączenie bezpieczeństwa akumulatora może powodować kontrolkę poduszki powietrznej lub błąd. Rejestrowanie błędu poduszki powietrznej oznacza, że rezystancja nie mieści się w limicie.

Jeśli masz dostęp do modułu poduszki powietrznej, możesz go przetestować za pomocą rezystora i sprawdzić, czy odczytuje inną rezystancję, ale w tej konfiguracji musisz podłączyć rezystor do odpowiednich pinów poduszki powietrznej, ponieważ złącze będzie zainstalowane na module, co potwierdzi problem z modułem poduszki powietrznej i wykluczy problem z okablowaniem.

Jeśli moduł nie daje dobrego odczytu, następnym krokiem jest zaktualizowanie modułu poduszki powietrznej za pomocą Winkfp i zakodowanie go, co może pomóc, zanim zdecydujesz się go wymienić.
Naucz mnie, jak przetestować rezystor dla modułu poduszki powietrznej. Które piny w module są prawidłowe?

Czy możesz przedstawić jakiegoś profesjonalistę, który wie, jak kodować za pomocą mojego nowego modułu poduszki powietrznej? Nie wiem, jak to zrobić. Lepiej zapłacić pieniądze i zrobić to łatwo.

DZIĘKI bardzo!!!!