BMW M5 Forum and M6 Forums banner

Błąd komunikacji pompy wody pomocniczej E71D

1 reading
25K views 4 replies 2 participants last post by  gmak  
#1 ·
Kod błędu znajduje się w module IHKA.

Pompa wody pomocniczej działa. Mam obieg ciepła. Byłem w ISTA i włączałem i wyłączałem ją. Jednak, gdy tylko "na to patrzę" i odczytuję status, miga między "WYŁ." a "Brak komunikacji" lub "Nie znaleziono" lub czymś podobnym.

Pełny komunikat o błędzie to "Błąd wiadomości (pompa wody pomocniczej, 0x2EC), odbiornik zintegrowany automatyczny system ogrzewania klimatyzacji, nadajnik nagrzewnicy pomocniczej. Nie można usunąć błędu.

Czy ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie, gdzie powinienem szukać? Czy ktoś inny napotkał ten problem sporadycznej komunikacji pompy wody pomocniczej w stanie "WYŁ."? Wiem, że powinienem przetestować linie komunikacyjne, ale...

1. Gdzie fizycznie znajduje się pompa wody pomocniczej?
2. Gdzie fizycznie znajduje się magistrala K-CAN do testowania?

Rozumiesz ogólną ideę. Wyobrażam sobie, że powinienem usunąć wszelkie połączenia elektryczne i wyczyścić styki i piny. Ale... potrzebuję tutaj pomocy.

Dzięki.

#3 ·
Kod błędu znajduje się w module IHKA.

Pompa wody pomocniczej działa. Mam obieg ciepła. Byłem w ISTA i włączałem i wyłączałem ją. Jednak, gdy tylko "na to patrzę" i odczytuję status, miga między "WYŁ." i "Brak komunikacji" lub "Nie znaleziono" lub czymś w tym rodzaju.

Pełny komunikat o błędzie to "Błąd wiadomości (pompa wody pomocniczej, 0x2EC), odbiornik zintegrowanego automatycznego systemu ogrzewania klimatyzacji, nadajnik nagrzewnicy pomocniczej. Błędu nie można usunąć.

Czy ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie, gdzie powinienem szukać? Czy ktoś inny napotkał ten problem sporadycznej komunikacji pompy wody pomocniczej w stanie "WYŁ."? Wiem, że powinienem przetestować linie komunikacyjne, ale...

1. Gdzie fizycznie znajduje się pompa wody pomocniczej?
2. Gdzie fizycznie znajduje się magistrala K-CAN do testowania?

Rozumiesz ogólną ideę. Wyobrażam sobie, że powinienem usunąć każde połączenie elektryczne i wyczyścić styki i piny. Ale... potrzebuję tutaj pomocy.

Dzięki.
Znajduje się wzdłuż lewej szyny ramy w komorze silnika, bezpośrednio pod zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego. Wzdłuż tej szyny ramy biegną przewody płynu chłodzącego, które prowadzą do rdzenia nagrzewnicy, a pompa pomaga w cyrkulacji tej wody. Jest na nim złącze, ale szczerze mówiąc... nie zdawałem sobie sprawy, że jest to komunikator CAN. K-CAN biegnie do prawie każdego modułu w samochodzie.

Jednak, jeśli dobrze pamiętam, jego złącze jest pod kątem, gdzie okablowanie jest zagięte do tyłu, może to być po prostu kwestia przerywanego otwarcia na złączu.

#4 ·
Cześć Jim. Dzięki za odpowiedź - jestem zaskoczony, że masz czas, żeby usiąść do komputera. Twoja melodia FAMS działa po prostu wspaniale. Teraz, gdy mam zrobione łożyska BE, mogę docenić, jak płynna jest melodia w odniesieniu do ręcznej zmiany biegów w SMG. Nie testowałem jeszcze limitu 8500 obr./min ani usunięcia ogranicznika prędkości. Miałem nadzieję zrobić to na torze - ale moje małe problemy z wentylatorem elektrycznym uniemożliwiły mi to za pierwszym razem jako nowicjuszowi.

Przy okazji... jakieś wieści o tym samochodzie z łożyskami BE, nad którym miałeś pracować? Widziałeś łożyska BE po tym, jak były "uruchomione" przez jakiś czas?

Pozdrawiam.

#5 · (Edited)
Wyjąłem wtyczkę z 3 przewodami wchodzącymi do wież, gdzie najwyraźniej znajduje się dodatkowa pompa wody. Wyczyściłem wszystko, złożyłem z powrotem - nic. Kiedy wchodzę do ISTA/D i uruchamiam raport operacyjny, pełna wiadomość brzmi

00E71D Błąd wiadomości (dodatkowa pompa wody, 0x2EC), odbiornik zintegrowany automatyczny system ogrzewania / klimatyzacji, nadajnik dodatkowego ogrzewania.

Czy to oznacza, że coś jest zepsute w konsoli w jednostce HVAC? "odbiornik zintegrowany automatyczny system ogrzewania / klimatyzacji" Czy powinienem wyjąć tę część deski rozdzielczej i "szukać czegoś"?

ISTA w procedurze testowej mówi co następuje:

-Sprawdź następujące możliwe przyczyny usterek
- Bezpiecznik F29 uszkodzony [To nie jest]
- Uszkodzone przewody / połączenia wtykowe [wydają się być nienaruszone]
- Połączenie magistrali z KGM przerwane - MOŻE. Gdzie jest KGM? Czy to w konsoli? Może jest tam luźny przewód? Zauważ, że w INPA błąd pojawia się w KLIMA, a nie w IHKA. W ISTA jest w IHKA.

Zauważ, że dodatkowa pompa wody działa dobrze po aktywacji z INPA lub ISTA i słyszę ją działającą, gdy temperatura jest ustawiona na HVAC.