DSC Light Permenantly ON. ABS Fine. - BMW M5 Forum and M6 Forums
E39 M5 and E52 Z8 Discussion 1998-2003 Advertiser's Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 12 Old 8th September 2011, 03:00 PM Thread Starter
100%Cocoa
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
100%Cocoa's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Battersea, London
Age: 42
Posts: 1,968
Thanks: 909
Thanked 430 Times in 206 Posts
DSC Light Permenantly ON. ABS Fine.

Hi guys,

When I started the car this morning the DSC light did not go of as it normally does. Pressing the DSC button does nothing. There are NO other warning lights.

I tried afew things on the way to work and the DSC is definitely off, as my sideways exit from the Tesco's roundabout proved .

The ABS however appeas to be fine, as I actually didn't crash into the back of the Saab 93 that was trying to beat me to work, and then messed up his M4/A4 exit strategy just by West London Audi.

I'll plug ABO into INPA when I get home later and get some codes off her, but I wondered if anyone had any previous experience or just thoughts on the matter? I did some searching and it seems that a dodgy DSC unit causes the ABS light to come on as well, so I'm hoping it's not that.

I'll post again when I've got the INPA results but feel free to chip in if you have an idea how much pain my wallet is about to go through!

Barney.
100%Cocoa is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 8th September 2011, 03:21 PM
cab
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
cab's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Grapevine, TX
Posts: 1,066
Thanks: 26
Thanked 168 Times in 114 Posts
It could be one of the wheel sensors - you can check that with INPA (it will show you all 4 sensors and the codes). However, on the wife's 530i (identical symptoms) it was the ABS module which I had rebuilt for $185 USD + shipping (took a week). Several places on E-bay, etc. Tons of threads on the BMW ABS module on Bimmerforums.com I used BBA Remanufacturing (recommended on the other board) who actually may have a UK location.
cab is offline  
post #3 of 12 Old 8th September 2011, 03:25 PM
yellowgixxer
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
yellowgixxer's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Kent/Surrey border, UK
Posts: 1,326
Thanks: 439
Thanked 296 Times in 215 Posts
Hi Barney,

I think that if a wheel sensor goes u/s then it takes the ABS out as well. Certainly did on mine. Do you have anything else weird happening? Mileometer not going up, for example? Because perhaps you're just good at modulating your brakes and the ABS actually isn't working at all?

I'm going to hope for that because it's the cheapest option. Other than a blown fuse, of course. Is there a DSC fuse?

SB
yellowgixxer is offline  
post #4 of 12 Old 8th September 2011, 03:46 PM
Strike
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
Strike's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Philadelphia
Posts: 1,772
Thanks: 204
Thanked 205 Times in 170 Posts
Check the brake light microswitch on the brake pedal. Sometimes it comes loose and can cause that. Happened to mine. Don't know how it happened but checked it, snapped it into place, all was well again.

2002 Jet Black/Imola Red Sport
Dinan Stage I Software
K&N Filters - Brake Ducts
K40 Undetectable
AXXIS ULT pads
Black/White CF Roundels
Body Color Grills
Greyscale ///M Logos
Smoked Tails
30% Tint
Intravee II
Strike is offline  
post #5 of 12 Old 8th September 2011, 04:14 PM
Sailor24
M5 Expert (>4000)
 
Sailor24's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cobourg Ont
Age: 53
Posts: 6,516
Thanks: 899
Thanked 1,362 Times in 1,087 Posts
Different DSC unit on this car ,but it is all I have. My sisters 3 wagon had DSC only light and it was a steering angle sensor. I forget exactly what the reset procedure was but I think it was as simple as lock to lock steering wheel rotation. The other thing people were giving me as a possibility was the G force sensor. Never got that far because the steering had the code. Don't think you will have a problem figuring it out once you plug it in.
Sailor24 is offline  
post #6 of 12 Old 8th September 2011, 05:11 PM
Lunker325
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
Lunker325's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Columbus Ohio
Posts: 1,291
Thanks: 254
Thanked 301 Times in 230 Posts
Also check your brake fluid level. Happened to me a while ago, topped off the brake fluid, been fine ever since.

2002 M5 Sterling Grey / Silverstone - Sold
2011 E90 M3 Jerez Black / Fox Red - Current Gal
Lunker325 is offline  
post #7 of 12 Old 8th September 2011, 06:42 PM Thread Starter
100%Cocoa
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
100%Cocoa's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Battersea, London
Age: 42
Posts: 1,968
Thanks: 909
Thanked 430 Times in 206 Posts
Thanks fro the replies guys. I'll be off home in a mo so we'll see what INPA shows up. Fingers crossed it's a nice simple one! I'll try the ABS again too just to be sure too.
100%Cocoa is offline  
post #8 of 12 Old 8th September 2011, 06:44 PM
lothar
Senior Member (>500)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sacramento, CA
Age: 40
Posts: 506
Thanks: 53
Thanked 94 Times in 76 Posts
I had a similar issue, but the light would intermittently come on (car usually started without it lit up). I had a number of steering angle sensor faults. Cleared the errors, recalibrated the sensor and it hasn't been back since.
lothar is offline  
post #9 of 12 Old 8th September 2011, 07:12 PM
ACHTUNGM5
Member, P500, DSC On (>600)
 
ACHTUNGM5's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: USA
Posts: 608
Thanks: 39
Thanked 31 Times in 22 Posts
ACHTUNGM5 is offline  
post #10 of 12 Old 8th September 2011, 08:53 PM Thread Starter
100%Cocoa
m5board.comoholic (>1000 posts)
 
100%Cocoa's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Battersea, London
Age: 42
Posts: 1,968
Thanks: 909
Thanked 430 Times in 206 Posts
So...... I've spent a while browsing my modules and I think we have an answer. I'll just attach the pics and let you see for yourself.....

A few points first:

1) The car was completely normal on the way home. No lights and all functions seemed ok. Don't you just love intermittent faults

2) The fault seems obvious when you see the error code screen grabs......

3) When I read the analogue readings, the DSC light, Brake Pad Light & ABS light all came on and the DSC button did nothing. They went off after a while though and everything's fine again. Has anyone else got experience of this?

4) I included a bunch of other pics as I thought those without INPA would be curious to see just a tiny snippet of the wealth of information it can give you!

Now the pics -


.
Attached Thumbnails
Steerng Angle Sensor Error.JPG  

90 Degree Angle.JPG  

Analogue DSC Screen.JPG  

Wheel Speed.JPG  

Steering Angle with CAN.JPG  

Angle with CAN 2.JPG  

100%Cocoa is offline  
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the BMW M5 Forum and M6 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No hot air from blower, cold air works fine, fan works fine. amessimon E39 M5 and E52 Z8 Discussion 14 19th October 2011 08:31 PM
SES Light (But Runs Fine) captain_anonymous_2003 E39 M5 and E52 Z8 Discussion 26 15th December 2009 10:38 PM
fine FINE! I'll post pics of my M5! w00t!! *formal introduction* btmlinedan E39 M5 and E52 Z8 Discussion 26 28th August 2009 05:22 PM
***One Fine Day*** M-Crazy Owners Gallery 4 31st October 2007 02:20 AM
SES light but car runs fine?? jordantii E39 M5 and E52 Z8 Discussion 7 2nd August 2005 10:24 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome